Kira sözleşmeleri, ev sahibi ile kiracı arasındaki bir anlaşma çerçevesinde gerçekleşen önemli mülkiyet ilişkilerini düzenler. Bu blogda, kira sözleşmesi aşamasında dikkat edilmesi gereken maddeler ve oluşabilecek alacak durumlarına değineceğiz. Sözleşmenin taraflarından birinde alacak oluştuğu durumda, finansal esneklik sağlamanın ve nakit ihtiyaçlarınızı karşılamanın yeni bir yolu olan alacak devri, alacak sahibi için yasal bir seçenektir.

Kira sözleşmesinde yer alması gereken maddeler;

  1. Temel  Bilgiler: 
    • Kiralayan ve kiraya verenin adı, iletişim bilgileri ve  kimlik bilgileri 
    • Eğer bir daire veya işyeri söz konusu ise, kat, bina, daire numarası detayında tam adres 
  2. Kira Bedeli ve Ödeme Koşulları:
    • Kira bedeli 
    • Ödeme periyodu (aylık, üç aylık vb.) 
    • Ödemenin nasıl yapılacağı (banka havalesi, nakit vb.) 
  3. Depozito ve İade Koşulları: 
    • Ödemenin nasıl yapılacağı (banka havalesi, nakit vb.) 
    • Depozito miktarı 
    • Depozitonun iadesi için gereken koşullar 
  4. Kira Süresi ve Fesih Hakkı:
    • Kira süresi 
    •  Süre sonunda sözleşmenin akıbeti (yenilenme ya da, sona erme)
    • İhbar süresi 
  5. Bakım ve Onarım Sorumlulukları: 
    • Kiracının ve kiraya verenin sorumlulukları
    • Bakım ve onarım konularında nasıl bir yol izleneceği
  6. İptal ve Ceza Şartları:
    • Sözleşmenin erken iptali durumunda uygulanacak ceza veya koşullar
  7. Yasal Yükümlülükler:
    • Kiracının ve kiraya verenin yasal yükümlülükleri
    • Vergi ve sigorta ödemelerinin hangi tarafın sorumluluğunda olacağı
  8. Sözleşme Güncelleme Koşulları:
    • Sözleşmede herhangi bir değişiklik yapıldığında, tarafların nasıl bilgilendirileceği ve onay alınacağı 
  9. Ek Şartlar ve İlaveler:
    • Taraflar arasında özel bir anlaşma söz konusuysa ilgili maddeler 

Kira Anlaşması Sebebiyle Oluşabilecek Haklar ve Alacaklar:

Kira sözleşmesinde gerekli tüm maddelere yer vermek önemli ölçüde oluşabilecek sorunları azaltacaktır. Ancak, buna rağmen, gerçek hayatta kiracı veya ev sahibi olduğumuz durumda, birçok farklı sorunla karşılaşıyoruz. 

Gelin birlikte bakalım;

Ev sahibinin Alacaklı Olduğu Durumlar:

  1. Taşınmaza Zarar Verilmesi: Kiracının, kira süresince taşınmaza zarar vermesi durumunda, ev sahibi için tazminat alma hakkı doğar.
  2. Erken Tahliye: Kiracının, sözleşme süresi içinde ihbar süresine aykırı şekilde evden taşınması ve kira ödenmemesi durumunda ev sahibinin tazminat hakkı doğar.

Kiracının Alacaklı Olduğu Durumlar:

  1. Depozito: Kiracının, kira sözleşmesi boyunca ev sahibine ödediği güvenlik amacıyla alınan miktar. Sözleşmenin sona ermesi durumunda ev sahibi, sözleşmede belirtilen şekilde depozitoyu iade etmelidir. Aksi durumda kiracının alacağı oluşur.
  2. Yeniden Kiralama Yasağı İhlali: Evin ihtiyaç sebebiyle sözleşme bitiminden önce tahliyesi halinde ev sahibi söz konusu evi üç yıllık süreyle başkasına kiraya veremez. Kiraya verdiği tespit edildiği durumda, yasağın ihlalinden dolayı tahliye edilen kiracının tazminat hakkı doğar. Bunu bir örnekle inceleyeceğiz. 

Alacak Devri ve Çözüm Alternatifi: Alacaklidan.com

Ev sahibi veya kiracı, olarak sözleşmenin bir tarafı iseniz ve yukarıdaki durumlardan birini yaşadıysanız alacağınızı temin etmek için yasal süreci kendiniz başlatabilir, ya da alacağınızı devredebilirsiniz. Alacaklidan.com’da “Kira Sözleşmesinden Kaynaklı Alacak” kategorisinden, ilanınızı vererek, hızlı, kolay ve ücretsiz bir şekilde alacağınızı devredebilir, finansal hakkınızı temin edebilirsiniz. Gelin örnek bir hikaye ile anlatalım.

 Örnek hikaye: Yeniden Kiralama Yasağı İhlali

Ev sahibi Mehmet bey, kiracısı Ayşe teyzeyi, oturduğu daireden kızının oturacağını söyleyerek nedeniyle tahliye etmiştir. Ancak Mehmet bey bir süre sonra evi söylediği gibi kızına değil yeni bir kiracıya verir.. Tahliye edildiği dairenin bir başkasına kiraya verildiğini duyan Ayşe teyze buna çok kızar ve bu durumu komşusu Avukat Mahmut Bey’e danışır. Ayşe teyze, yeniden kiralama yasağını ve ihlali durumunda eski ev sahibinden en az bir yıllık kira bedeli toplamı kadar tazminat talep edebileceğini öğrenir. Ancak Ayşe teyze eski ev sahibinin yüzünü dahi görmek istememektedir. 

Mahmut Bey, Ayşe teyzeye, eski ev sahibinden olan tazminat alacağını henüz dava açmadan belli bir indirimle kendisine devretmesini ve bu halde parasını peşin ödemeyi teklif etmiştir. Mahmut bey bu gibi durumlarla sık karşılaşan bir avukattır ve davayı kendi açarak tazminatı ev sahibinden kendisi temin edecektir. Ayşe teyze, bu teklifi kabul eder. Ayşe teyze ile Mahmut bey aralarında alacağın devredildiğine dair bir yazılı belge düzenlerler. Mahmut bey bunun üzerine Ayşe Teyzeye parasını öder. Mahmut bey Ayşe Teyzenin tazminat hakkı sahibi olduğundan Ayşe Teyzenin eski ev sahibi Mehmet Bey’e tazminat davası açar.

Alacaklidan.com ile Hızlı ve Güvenilir Çözüm

Ayşe teyze, tanıdığı olan Mahmut bey’e alacağını devrederek bir çözüm sağladı. Biz de Alacaklidan.com olarak, herkes için kolay, hızlı ve ücretsiz bir çözüm sağlamak için buradayız. Ayşe teyzenin tazminat alacağını Mahmut beye devretmesi gibi, Alacaklidan.com üzerinden alacak devri işlemleri güvenli ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bizler, alacaklarınızla ilgili farkındalık yaratmak ve bunların en hızlı şekilde temini için kişileri birbirleri ile buluşturmak  için bu platformu oluşturduk. Taraflar arasında adil bir anlaşma yapılmasına yardımcı olurken, finansal ihtiyaçları olan kişilere de hızlı çözüm alternatifi yarattık. Kategorilerimiz kısmında, diğer konuları inceleyebilir, blog yazılarımızdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Keyifli okumalar,

Alacaklidan.com ekibi