“Alacak” kelime anlamı olarak, bir hesap gereğince henüz alınmamış, tahsil edilmemiş olan para, mal, vb. anlamına gelir. Alacaklı kişi, söz konusu olan alacağın hak sahibidir. Herhangi iki kişi ya da kurum arasında pek çok sebeple alacak-borç durumu oluşabilir. Günlük hayatta yaşadığımız durumların hangilerinde alacaklı konumunda olduğumuzu fark etmemiz, adaletin sağlanması ve hakkımızı korumamız açısından önemlidir. Bu durumların ve haklarımızın farkına vardıktan sonra, bu hakkı kendimiz talep edebilir veya bunu devredebiliriz. Bu yazımızın konusu, alacaklı kişinin alacağını devretmesi durumu ve temel detaylarıdır.
“Alacağın devri”, isminden de tahmin edileceği gibi, alacaklı kişinin alacağı hakkını üçüncü bir kişiye devretmesidir. Hukuk dilinde bu işleme “Temlik” denir. Bu işlem için, borçlu kişinin onayına ihtiyaç duyulmaz, bilgi verme zorunluluğu da yoktur. Alacaklı kişi, alacağa talip olan kişi ile anlaşarak hakkını hukuki yollarla devredebilir. Bu işlem, TBK* tarafından düzenlenmiştir.
Alacağımı neden devrederim?
“Alacak” dediğimiz kavram, tıpkı menkul ve gayrimenkul varlıklarımız gibi malvarlığımızın bir parçasıdır. Yani günün sonunda alacak da devredilerek nakit paraya çevrilebilir, finansal bir kaynaktır. Buna ek olarak, alacağı devretmenin alacaklı kişiye iki temel avantajı vardır:
- Alacağın tahsili için gerekli olan yorucu hukuki süreç elimine edilmiş olur
- Uzun dönemli davaların sonucunu beklemeden, alacağının karşılığını hemen almış olur
Alacağını devralan yönünden bakıldığında ise, en temel fayda;
- Bu kişinin alacağı devreden kişiye kısayla profesyonel hukuki bilgiye ulaşma kapasitesinin daha yüksek olduğunu kabul edersek,
- Bilgi ve deneyim avantajı sayesinde hukuki süreci rahatlıkla ilerletecek
- Alacağı devraldığı zaman, harcayacağı emeğe karşılık olarak daha düşük bir fiyata aldıktan sonra
- Hukuki süreç sonlandığında alacağın tamamı artı çoğu durumda faizi de tahsil ederek kar sağlamış olacaktır.
Alacak, pek çok farklı şekilde ortaya çıkabilir, alacağı devralmak isteyen kişiler ise farklı amaçlar ile buna talip olabilirler. Bu yazıda, en temel hali ile “alacak”, “alacaklı” ve “alacağın devri” kavramları açıklanmıştır. Diğer blog yazılarımızda, alacak çeşitleri ve devirle ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.
Alacaklidan.com ekibi